امروزه تکنولوژی پرینت سه بعدی به نامی آشنا در ساخت صنایع و قطعه های مختلف، تبدیل شده است. یکی از زمینه هایی که پرینترهای سه بعدی در آن استفاده زیادی دارند، صنعت پزشکی است. در حال حاضر از پرینترهای سه بعدی در قسمت های مختلف پزشکی استفاده می شود و به توسعه علم پزشکی کمک زیادی می کند. برای آشنایی با کاربردهای پرینتسه بعدی در صنعت پزشکی در این مقاله همراه ما باشید.
همان طور که از نام آن پیداست، پرینت سه بعدی فرایندی است که در آن یک شی به صورت سه بعدی پرینت شده یا ساخته می شود. پرینترهای سه بعدی در انواع مختلفی وجود دارند و کارایی های مختلفی دارند. یکی از زمینه هایی که از پرینت سه بعدی به صورت وسیع استفاده می شود، پزشکی است. این پرینترها با توجه به متریالی که در آن ها استفاده می شود، می توانند در زمینه های مختلف پزشکی مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه ما به معرفی مهم ترین کاربردهای پرینت سه بعدی در پزشکی می پردازیم.
یکی از کاربردهای مهم پرینت سه بعدی در زمینه پزشکی، کاهش هزینه های ساخت اندام های مصنوعی بدن است. در این مورد روش کار به این صورت است که ابتدا اندام طبیعی و مصنوعی بدن شخص اسکن می شود و با استفاده از کامپیوتر یک مدل سه بعدی ساخته می شود، به طوری که تقارن اندام ها حفظ شود. سپس با استفاده از پرینتر سه بعدی اندام مورد نظر در زمانی کوتاه ساخته می شود.
با استفاده از این پرینترها اندام های مصنوعی بدن به راحتی و با قیمتی پایین تولید می شوند و در اختیار افراد مختلف قرار می گیرند. البته این روش به صورت فراگیر مورد استفاده قرار نمی گیرد ولی به احتمال زیاد در آینده در تمامی کشورها استفاده خواهد شد.
یکی دیگر از زمینه های پزشکی که تحت تأثیر ظهور پرینت سه بعدی قرار گرفته است، عرصه دندان پزشکی و ارتودنسی دندان است. استفاده از این پرینتر در زمینه دندان پزشکی به قدری جامع است که یک پرینتر سه بعدی می تواند به یک متخصص ارتودنسی یا دندانپزشک تبدیل شود.
از پرینتر سه بعدی برای ردیف کردن دندان ها، ایمپلمنت، پروتزهای دندانی و موارد مشابه این چنینی استفاده می شود. به عنوان مثال شرکت invisible aligner یک برند تجاری معتبر است که در زمینه ردیف کننده های شفاف فعالیت می کند و به مشتریان خود خدمات ارائه می دهد.
آزمایشگاه پرینتر سه بعدی، از دیگر خدمات پرینت سه بعدی در زمینه ی پزشکی است. در این زمینه کار بر روی پرینت سه بعدی مدل های خاصی است که پزشک ممکن است با آن روبرو شود. به عنوان مثال یک پزشک می تواند عمل جراحی را ابتدا بر روی یک مدل پرینت شده انجام دهد و به نوعی خود را برای عمل جراحی اصلی آماده کند.
در حال حاضر بیمارستان های زیادی در سراسر دنیا سعی می کنند از آزمایشگاه های پرینت سه بعدی در مجتمع خود استفاده کنند و با این کار به متخصصین مراقبت های بهداشتی کمک کنند تا کار خود را بهتر انجام دهند.
این روش که در ابتدا بر روی حیوانات آزمایش شد، نتایج موفقیت آمیزی به همراه داشت. در این آزمایش ها ایمپلنت های ساخته شده با پرینت سه بعدی، با پوشش شیمیایی در قسمت های مختلف بدن حیوانات قرار گرفتند و به خوبی جایگزین بافت های قبلی شدند. این ایمپلنت ها می توانند جایگزین استخوان های واقعی شوند و مانند استخوان های واقعی در بافت بدن قرار گیرند.
از این روش می توان برای ترمیم آسیب های جانبازان دوران جنگ و یا تصادف استفاده کرد. همچنین می توان به نوزادانی که از ابتدا دارای مشکل جمجمه هستند، کمک فراوانی کرد. البته این روش فعلاً در مرحله آزمایشگاهی است ولی در آینده می تواند به زمینه پزشکی کمک شایانی کند.
یکی از مشکلات عمده در زمینه پزشکی، مشکل بیماران نابینا است که بینایی چشم خود را به دلایل مختلف از دست داده اند. در حال حاضر چشم های مصنوعی که با استفاده از تکنولوژی پرینت سه بعدی ساخته می شوند، بیشتر کاربرد آرایشی دارند و برای برگرداندن زیبایی از دست رفته صورت استفاده می شوند ولی در آینده ممکن است محققان بتوانند این چشم های مصنوعی را به صورت انسان پیوند بزنند و بتوانند بینایی از دست رفته افراد را به آن ها برگردانند.
در صورت به نتیجه رسیدن پیوند چشم های مصنوعی، صنعت پزشکی با پیشرفت چشمگیری روبرو می شود که می تواند به جامعه بشریت کمک بزرگی کند.
دیگر کاربرد پرینت سه بعدی در زمینه پزشکی، پرینت DNA به صورت سه بعدی است که در حال حاضر در برخی مراکز تحقیقاتی مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از پرینترهای سه بعدی می توان ژن ها را در یک شب ایجاد کرد و مورد استفاده قرار داد. همچنین می توان رشته های DNA را چند برابر طولانی تر از رشته های مصنوعی ساخته شده کنونی، ساخت و در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار داد. این روش می تواند باعث تسریع تحقیقات در زمینه های مختلف شود و از لحاظ دقت نیز دقت برابری با روش های کنونی مورد استفاده توسط مهندسان زیست دارد.
blob:https://www.aparat.com/9316cfa2-fcbe-413b-8f1c-c3bb68d2b7a7
امروزه مزایای ساخت انواع ماکتهای معماری با استفاده از تکنولوژی پرینت سه بعدی، آن را به یک روش بدون جایگزین در این حرفه تبدیل کرده است. سرعتبالای ماکتسازی به کمک پرینتر سه بعدی، توانایی پیادهسازی دقیقتر جزئیات ماکت، صرفه اقتصادی بالا، شکل ظاهری و رنگآمیزی جذابتر ماکتهای ساختهشده باپرینت سه بعدی ازجمله مهمترین مزیتهای این روش است. در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی بیشتر این تکنولوژی و کاربرد آن در معماری به مزیتهای ساخت ماکت با پرینت سه بعدی بپردازیم.
درواقع پس از پیدایش تکنولوژی پرینت سه بعدی با استفاده از پرینترهای مخصوصی که با همین نام شناخته میشوند، استفاده از آن در ساخت ماکتهایی که برای نمایش طرحهای معماری کاربرد دارد بهسرعت متداول شد. پرینت سه بعدی یا بهعبارتدیگر ساخت افزایشی، فرآیندی است که در آن قطعات مختلف سه بعدی را از یک فایل آمادهشده و دیجیتال میسازند. مراحل ماکتسازی به کمک پرینترهای سهبعدی شامل 4 مرحله کلی میباشد. این مراحل شامل، طراحی ماکت یا طرح مدنظر در یک نرمافزار مخصوص (3DMAX، اتوکد و یا سایر نرمافزارهای مربوط)، انتقال و بارگذاری طرح ماکت بر روی پرینتر سه بعدی و انجام عملیات اسلایس، چاپ ماکت و درنهایت عملیات پس از چاپ میباشد. ازجمله عملیاتی که پس از چاپ قطعات ماکت انجام میشود میتوان به رنگآمیزی، تمیزکاری و چسباندن قطعات اشاره کرد.
تصویر 1
در ماکتسازی با روش پرینت سه بعدی، توانایی ساخت اجسام با حجم بسیارکم و ابعاد تقریبی 250میکرون امکانپذیر است. این توانایی باعث میگردد ماکت ساختهشده دارای جزئیات دقیقتر در شکل ظاهری باشد و لذا تأثیرگذاری بیشتری نیز بر بیننده دارد. ماکتسازی با پرینتر سه بعدی، ساخت انواع ماکتهای پیچیده را بهکاری بسیار آسان تبدیل میکند. در پرینت سه بعدی ماکت میتوان ضمن رنگآمیزی دلخواه قطعات پرینت شده از مواد اولیه رنگی نیز استفاده کرد. زمان و هزینه صرف شده جهت ساخت ماکت با این روش بسیار کمتر از روشهای دیگر میباشد. به دلیل کمک گرفتن از نرمافزار و ساخت اتوماتیک قطعات با استفاده از پرینتر، فرآیند مقیاس سازی بهسادگی انجام میشود. چاپ با پرینتر سه بعدیقابلیت تکرارپذیری دارد و درواقع میتوان با استفاده از این روش بدون صرفه زمان اضافی، چندین نسخه از ماکت طراحیشده را چاپ کرد.
تصویر 2
یکی از عمده مشکلات معماران در ساخت انواع ماکت، اصلاح، ویرایش و دوبارهسازی آن طبق نظر کارفرما یا مشتری است. یکی از عمده برتریهای ماکتسازی با این روش نوین یعنی با کمک پرینتر سهبعدی نسبت به روش سنتی ساخت ماکت، رفع مشکلات اینچنینی میباشد. همانگونه که قبلاً اشاره شد، در مرحله اول ماکتسازی با این روش، مهندسین طراح و معمار به کمک یک نرمافزار طرح موردنظر برای ماکت خود را پیادهسازی میکنند. لذا زمانی که نیاز به ویرایش ماکت ساختهشده باشد، تنها کافی است طرح اولیه توسط مهندس ویرایش گردد و دوباره جهت چاپ و پرینت سه بعدی به دستگاه پرینتر ارسال گردد.
تصویر 3
ساخت ماکت به کمک پرینت سه بعدی نسبت به ساخت ماکت توسط روش سنتی و معمول آن درگذشته برتریهای محسوسی دارد. بهطور مثال کیفیت ارائه یک ماکت ساختهشده با روش سنتی محدودیتهایی ازلحاظ دقت و پیادهسازی جزئیات دارد باوجودی که در پرینت سه بعدی تقریباً کوچکترین جزئیات را میتوان پیادهسازی کرد. بهطور میانگین ساخت ماکت با روش سنتی به 6 روز زمان نیاز دارد که البته این زمان برحسب اندازه و ریزهکاری ماکت بیشتر هم میشود، ولی به کمک پرینتر سه بعدی این زمان در حدود 9 ساعت میرسد. دوام ماکت، ثبات، وضوح جزئیات و انعطافپذیری ماکتهای ساختهشده با روش سنتی بسیار پایینتر از ماکتهای ساختهشده با پرینترهای سه بعدی میباشد.